Yaşlı Gönüllülüğü Sivil Toplumun Neresinde?

Yaşlı Gönüllülüğü Sivil Toplumun Neresinde?

Sivil Toplumun En Zor İşi: Gönüllü Yönetimi

Gönüllü yönetimi sivil toplumun kaynak geliştirme ile birlikte en zor alanlarından birisidir. Gönüllü deyince akla genelde üniversite gençliği gelir. Üniversite gençleri de genelde kariyer odaklı olup, sivil toplumun kendi kariyerine olası katkılarını ele alarak gönüllülüğe yaklaşır. Sivil toplum kuruluşları da kurumsal kapasiteleriyle orantılı şekilde gönüllülerini motive etmek için çabalar.

Gençliğin gönüllüğün içinde olması elbette ki herkesin dilediğidir. Aktif vatandaşlığın gelişmesi, işleyen bir demokrasinin kurulması sivil toplumda gençliğe yapılan yatırımla ilerler. Bununla birlikte gençler, derslerin yoğunluğu, ülkemizdeki sınav baskısı gibi nedenlerle sivil topluma girmeye niyetlense ve girse de, yeterince vakit ayıramaz.

Yaşlı İnsanları Sivil Topluma Daha Çok Çekmeliyiz

Yaşlılar ise sivil toplum kuruluşlarının gönüllü hedeflemede atladığı gruplardandır. Bizler de gönüllü yönetimini hedeflediğimizde ilk olarak üniversite gençliğine odaklanmıştık. Sonrasında ise emekli olan iki gönüllü hayatımıza girdi.

Fark ettik ki, yaşlılar sivil topluma gereken önemi gençlerden çok daha fazla veriyor. İş tecrübeleri, olayları algılayışları çok daha güçlü. Bolca boş vakitleri var. Sorumlulukları öğrencilerin aksine neredeyse sıfır. Çocukları varsa onlar da hayata karışmış gitmiş. Kısacası yaşlılar öğrencilerin aksine her zaman hazır ve nazırlar.

Yaşlanan nüfus, bugün başta gelişmiş ülkeler olmak üzere, tüm dünyanın gerçeği. Ekonomideki rolleri giderek daha başat hale geliyor. Ken Robinson’un Yaratıcılık: Aklın Sınırlarını Aşmak kitabında İngiltere’deki Sanayi Birliği’nin raporlarına dayanarak ele aldığı gibi, 50 yaş üstü nüfus bugün İngiltere’nin milli gelirinin yüzde 80’ini üretiyor. İş bulma, stratejik öngörülere sahip olma, deneyimlerinin güçlülüğü 50 yaş üstü insanları ekonomilerin dinamosu haline getirmiş durumda. Bugün Avustralya’da yaratılan her dört işten üçünde 45 yaş üstü bireyler istihdam ediliyor. Öyle ki, İngiltere Sanayi Birliği’nin raporuna göre, 50 yaş üstünün bilgi ve becerilerinden yeterince yararlanılmaması halinde İngiltere ekonomisi çöküşün eşiğine gelecek. İşte yaşlılara yönelik geleneksel yaygın görüş olan verimsizlik ve işe yaramazlıkları gelişmiş ülkelerde terk edilmeye yüz tutmakta. Bunun adına da Gri Devrim deniyor.

Sivil Toplumda Yaşlı İnsanların Çağı Başlayacak

Sivil toplumda ise, “Gri Devrim” en azından benim gördüğüm haliyle henüz emekleme aşamasında. Gönüllülük sadece üniversite gençliği olarak algılanmaya devam ediyor. Yaşlıların da gönüllülüğe ve sivil topluma kapsamlıca dahil edilmesi, sivil toplumun kronik istikrarsız gönüllü problemine bir nebze olsun çare bulabilecektir.

Kısacası, sivil toplumun “Gri Devrim”den çıkaracağı dersler var. Üzerine kapsamlıca düşünmek dileğiyle.

Bu yazı, Abdullah OSKAY tarafından yazılmıştır. 

Yorumlar

Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum Ekle

Sosyal Garaj Dünya'nın Tüm Seslerine ve Renklerine Açıktır

Tüm Soru Görüş ve Önerileriniz İçin Bize Ulaşabilirsiniz.
Bize Ulaşın