Sosyal Garaj Sosyal Sorunlara Yenilikçi Çözüm Derneği

Sosyal Garaj Sosyal Sorunlara Yenilikçi Çözüm Derneği

Geçtiğimiz günlerde TRT radyosunun Günebakan programında, Sosyal Garaj Sosyal Sorunlara Yenilikçi Çözüm Derneğimizin Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Oskay ile toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler getiren ve sosyal girişimciliği destekleyen projelerin konuşulduğu, bir röportaj gerçekleştirilmiştir.

Ebru Erkekli: Merhaba, hoş geldiniz.

Abdullah Oskay: Hoş bulduk, çok teşekkür ediyorum.

Ebru Erkekli: Biz teşekkür ediyoruz katıldığınız için. Sosyal Garaj'ı biraz tanıyalım, dinleyicilerimize tanıtalım istiyoruz. Biz girişte biraz kısaca bahsettik ama ayrıntılı olarak sizden dinleyelim.

Abdullah Oskay: Çok teşekkür ederim. Öncelikle benim ismim Abdullah Oskay, ben uzun yıllardır sivil toplum ve sosyal girişimcilik alanında gönüllü çalışmalarda bulundum. Aslında kendim eskiden Ticaret Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı'nda bir bürokrat olarak çalışmıştım. Bürokrat olarak ekonomi alanında çalışırken gördüğüm ve gözlemlediğim, sivil toplumda çalışırken gözlemlediğim sorunları birleştirerek bir oluşum ortaya çıkaralım dedik ve iki yıl önce Sosyal Garaj Sosyal Sorunlara Yenilikçi Çözüm Derneği'ni kurduk. Buradaki ana amacımız, alternatif ekonomi dediğimiz modeller temelinde sivil toplumun yapılanması. Şu anda dünya çok boyutlu krizlerle karşı karşıya; bir tarafta iklim krizi, küresel ısınma ve atıklar var, diğer tarafta ise giderek yoksullaşan bir kesim var. Bu iki kısmın ortasında bir yapı kurgulanması gerekiyor. Ne altına atmalıyız ne iklimi zorlamalıyız. Yani ne marjinalize edip finansal sömürü ağlarının pençesine bırakmalıyız ne de iklim krizinin zorlayıcı atmosferine ilişkin küresel ısınmaya ve atıklara ilişkin sorunları zorlamalıyız. Adil ve sürdürülebilir bir yaşamı nasıl kurabiliriz, alternatif ekonomi modelleri buna nasıl hizmet eder, sosyal dayanışma ekonomileri buna nasıl hizmet eder diye böyle bir yapılanmaya gittik. Şu anda içeride birçok eğitimimiz var; sivil toplum, gönüllülük, sosyal girişim, sosyal inovasyon, yeşil mutabakat ve sürdürülebilirlik gibi konularda eğitimler veriyoruz. Ayrıca elde ettiğimiz gelirleri hem mikro hibe olarak hem de burs olarak dağıtalım diye bir yapılanmaya gittik. Normalde benim bir ihracat şirketim var. Bu şirketin gelirlerinin bir kısmını Sosyal Garaj’da burs olarak dağıtmaya ya da mikro hibe programlarına ayırmaya başladık. Sosyal Garaj kabaca bu şekilde.

Ebru Erkekli: Eğitimler veriyorsunuz, kamplar düzenliyorsunuz, burslar ve mikro hibelerle destekliyorsunuz. Peki bu sistem tam olarak nasıl işliyor? Kimler faydalanabiliyor eğitimlerden?

Abdullah Oskay: Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir uzaktan eğitim merkeziyiz. Bunun için bir ruhsatlandırma sürecinden geçtik. Bizde öğrenme ve öğretim denilen bir altyapı sistemi var ve bu altyapıya videoları yüklüyoruz. Sertifikalı bir şekilde kişiler buradan eğitimlerini alabiliyorlar. Eğitimler aslında ücretsiz fakat KVKK'ya ilişkin bazı sıkıntılar yaşandı, bu yüzden bazı eğitimlere ücret koymak zorunda kaldık.

Ebru Erkekli: Hangi eğitimler var, onlardan da bahsedelim.

Abdullah Oskay: Bizim sivil toplum, sosyal girişimcilik, sosyal inovasyon, sosyal kampanya tasarlama, yeşil mutabakat gibi birçok farklı alanda eğitimlerimiz var. Bunun yanı sıra, pazarlama ve dış ticaret gibi konularda da eğitimler sunuyoruz. Bu eğitimlerden elde edilen gelirleri sosyal amaçlarla kullanıyoruz. Aslında bu sosyal işletme dediğimiz bir yapı. Türkiye'de bunun mevzuatı yok, ya dernek olmanız gerekiyor ya da şirket. Biz de bu yüzden bir sosyal işletme mantığında bu işi yapılandırdık. Elde edilen geliri yine sosyal amaçlarla kullanmak için böyle bir mekanizma kurduk.

Ebru Erkekli: Yani bir şirket gibi bir anlamda yine ücretli yapılıyor eğitimler ama elde edilen gelir yine sosyal fayda yaratmak üzerine kuruluyor.

Abdullah Oskay: Evet, burada çalışan arkadaşlarımız var, içerik üreten, mailleri yanıtlayan, iş geliştirme için çalışan. Blog yazıları yazıyoruz, toplumsal sorun alanlarında projeler hazırlıyoruz. Mesela şu anda çalışma saatlerinin azaltılması dünyada çok tartışılıyor, bununla ilgili projeler hazırladık. Çalışma saatlerinin azaltılmasına ilişkin farklı alternatif projeler hazırlıyoruz. Sosyal kalkınma üzerine özellikle tasarladığımız projelerimiz oluyor. Aynı şekilde. Geçen yıl Ankara Büyükşehir Belediyesi ile kooperatiflere eğitimler verdik ve onların ihracat kapasitesini artırmak için çalıştık. Sosyal inovasyon gibi birçok alanda yeniden bir talep var, bu şekilde işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Ebru Erkekli: Kimler faydalanabiliyor eğitimlerden? Kişiler ve kurumlar mı?

Abdullah Oskay: Yavaş yavaş dernek oturdu ve burada özel sektör kurumlarıyla işbirliği yapmak istiyoruz. Ülkede gördüğüm en önemli sorunlardan biri, uzun yıllar çocuk ve gençlik alanında da çalıştım, gençler biraz marjinalize ediliyor, karar alma mekanizmalarına tam entegre olamıyorlar. Barınma hakkı, işsizlik gibi sorunlarla karşılaşıyorlar. Bizim yapmak istediğimiz şey, gençlerin daha fazla örgütlenebildiği, haklarını duyurabildiği bir yapı kurmak. Mesela işe başvuracak tecrübesi yok, Sosyal Garaj'da ne yapsın? Gelsin buradan eğitimlerini alsın, ekibini kursun. En az üç kişilik bir yapı, dernek ya da vakıf olmasına gerek yok. Örneğin, otizm farkındalık yürüyüşü yapmak istiyor, projesini sunsun bize. Şapka, tişört, broşür listesini sunsun, biz ona 1000 dolar ile 5000 dolar arasında bir mikro hibe sağlayalım. Bu hibeyle projesini uygulasın. Mesela konuşmacı davet etmek istiyorlar, biletlerini biz alalım. Engelli bireylerin sorunlarına ilişkin farkındalık yapmak istiyor, projesini hazırlasın, sunsun. Bu sayede gençler, ekiplerini kuracak, eğitimlerini alacak, sertifikalarını alacak ve projelerini hayata geçirecekler.

Ebru Erkekli: Bir ilk adımı atacaklar bu sayede, değil mi?

Abdullah Oskay: Evet, hem sosyal girişimciliğe ilk adımları atacaklar hem de referanslarını ve CV'lerini güçlendirecekler.

Ebru Erkekli: Şimdiye kadar desteklediğiniz projelerden örnekler verebilir miyiz?

Abdullah Oskay: Şu ana kadar 13 binden fazla kişi yapımızdan eğitim aldı. Mikro hibelerle ilgili olarak da bütün tasarımları yaptık, jürileri kurduk ve hedefimiz bu yıl Eylül ayında mikro hibeleri dağıtmaya başlamak. Türkiye genelindeki öğrenci kulüplerinin bilgilerini topladık. Özellikle taşradaki üniversite kulüplerine odaklanıyoruz çünkü İstanbul ve Ankara gibi merkezlerde fon bulmak daha kolay olabiliyor. Bu yüzden Eylül ayı itibarıyla mikro hibeleri dağıtmaya başlayacağız. Dünyada mikro hibe sistemi çok yaygın. Özel sektörle işbirliği yaparak bu hibeleri dağıtmayı planlıyoruz. Bir özel sektör kuruluşu bize bir milyon lira verirse, bunun 800 bin lirasını mikro hibeler olarak dağıtacağız, kalan 200 bin lirasını operasyonel giderler için kullanacağız. Amacımız, mikro modelin çalıştığını göstermek ve daha fazla kuruluşun sosyal sorumluluk çerçevesinde bu çalışmaları yapmasını sağlamak.

Ebru Erkekli: O zaman yeni başlayacak mikro hibe programlarından yararlanmak isteyenleri ve eğitimlere katılmak isteyenleri Sosyal Garaj'a davet edelim. Nasıl ulaşabilirler?

Abdullah Oskay: Google'da "Sosyal Garaj" yazdıklarında biz çıkarız. Ayrıca Instagram ve LinkedIn hesaplarımız var. Bu platformlarda sosyal sorunlarla ilgili her hafta farklı paylaşımlar yapıyoruz. Ümidimiz, Türkiye şu anda dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri fakat sosyal kalkınmada dünyada 92. sırada. Amacımız, ekonomik kalkınma ile sosyal kalkınma arasındaki boşluğu kapatmak, sosyal kalkınmayı daha adil hale getirmek ve bu sayede daha adil, daha eşit ve sürdürülebilir projeler üretmek.

Ebru Erkekli: Özellikle gençlerimize çok güveniyoruz ve bu alanda desteklenmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu desteği sağlayan Sosyal Garaj'a hakikaten çok teşekkür ediyoruz. Özellikle Anadolu'daki üniversitelerde bulunan öğrenci kulüplerini Sosyal Garaj'a davet ediyoruz. Hem hibe programlarından yararlanmak hem de eğitimlere katılmak için sosyalgaraj.net kullanıcı adıyla ulaşabilirler.



 

Yorumlar

Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum Ekle

Sosyal Garaj Dünya'nın Tüm Seslerine ve Renklerine Açıktır

Tüm Soru Görüş ve Önerileriniz İçin Bize Ulaşabilirsiniz.
Bize Ulaşın